Frimärken

Sensommarblommor och brandflyg pryder nya frimärken

I slutet av augusti lanserar PostNord nya frimärken som pryds av sensommarblommor och brandflyg. Blommotiv är sedan länge en favorit på de svenska frimärkena och med sensommarens blomsterprakt hoppas PostNord kunna inspirera till att välja närodlade och säsongsanpassade  snittblommor, ett smart val både för miljön och plånboken.

Att äta närodlat och i säsong är ett redan ett etablerat förhållningssätt i Sverige och något som blir vanligare varje år. Men att handla närodlade blommor och buketter är fortfarande en främmande tanke för många. Närodlade snittblommor i säsong eller kanske en bukett från någon av de svenska trädgårdar som erbjuder självplock av snittblommor är ett klimatsmart sätt att njuta av en blombukett.

– Blommor på frimärken är ett återkommande och omtyckt motiv. Att unna sig själv eller en vän en blomsterbukett är ett fint sätt att visa omtanke. Nu kan man också med våra frimärken skicka en närodlad blomsterbukett med en sommarhälsning, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken, i ett pressmeddelande.

Motiven på de nya frimärkena är fotograferade på Rosendals trädgård i Stockholm som är en av flera trädgårdar som erbjuder självplock av blommor. På Rosendal odlas allt biodynamiskt och de håller även kurser i trädgårdsodling, matlagning, bakning och blomsterbinderi. Per Myrehed har fotograferat och design är utförd av Eva Wilsson.

Brandflyg och helikopter på de nya frimärkena

Tillsammans med sensommarblommorna lanserar PostNord även tre frimärksmotiv med brandflyg för att uppmärksamma de insatser som görs vid brandbekämpning, främst från luften. Den mest använda helikoptern är en Airbus AS350, även kallad H125 eller ”Écureuil” (ekorre). De skopande flygplanen som är av typen AT-802 F har fotograferats av Pontus Lundahl, TT Nyhetsbyrån och Jörgen Ericsson, SAAB AB. Helikoptern är fotograferad av Anthony Pecchi, Airbus helicopters.

– Med våra nya frimärken vill vi uppmärksamma några olika funktioner i samhället som gör stor skillnad i krislägen. Det görs stora insatser både med ny teknik och med frivilliga insatser för att bekämpa skogsbränder som tyvärr har blivit ett återkommande problem, säger Kristina Olofsdotter.

– Vi på MSB tycker det är roligt att PostNord tog initiativet att ta fram frimärken med Sveriges luftburna stöd för skogsbrandsbekämpning. Efter de senaste årens skogsbränder har MSB tillsammans med räddningstjänsterna utvecklat Sveriges skogsbrandsberedskap, och numera har vi under brandrisksäsongen tio helikoptrar och fyra mindre vattenskopande flygplan redo om brandrisknivåerna stiger, säger Robert Wallén, avdelningschef på MSB:s operativa avdelning.

Häftet med sensommarblommor finns att köpa hos PostNords postombud och på postnord.se från den 26 augusti 2021. Valören är inrikes brev och ett häfte med tio frimärken kostar 120 kr. Även ett inrikes rullfrimärke med blommor lanseras samma datum. Miniarket med brandflyg har tre motiv med valören 24 kr för utrikes brev, även det finns att köpa på postnord.se och utvalda postombud.